poniedziałek, 31 sierpnia 2015

7. Niby orzechowe ciasto - czyli sojowe ciasto bezglutenowe, bez tłuszczu, bez laktozy i cukru.



Ciasto powstało z myślą o dziadku który nie może jeść słodyczy. Miałam je wziąć jednak ciasto piekłam dzień wcześniej i niestety nie dotrwało :'D

Żałuję, że zrobiłam tak mało masy, ale to była wersja testowa.
Następnym razem zrobię więcej - podwoję składniki i upiekę w tortownicy.

Mojego tatę naprawdę ciężko przekonać do tofu, ale tego dnia udało mi się je przemycić w pulpecikach (które niedługo również dodam :D ) Na myśl o soi też się krzywił, ale kocha ciasto z fasoli dlatego się skusił.






SKŁADNIKI:

  • szklanka czarnej soi (po namoczeniu i ugotowaniu ok 225 g)
  • 200g serka (u mnie twaróg chudy bez laktozy dokładnie zmielony, ale moze byc naprawde wszystko (by łatwiej było zmielić soję i uzyskać rzadszą konsystencję
  • 4 jajka 
  • otręby/nasionka chia/płatki drożdżowe/ zarodki/komosa itd co tylko macie zdrowego w szafce :D 
  • 3 łyżki kakao odtłuszczonego lub karobu 
  • poł łyzeczki sody oczyszczonej
  • słodzik/stewia (u mnie domowy syrop ze stewii ale moze być również ksylitol/miód itd trzeba masy sprobowac 
*u mnie kawałki czekolady, następnym razem dodam morwę i wiśnie :D

*polewa orzechowa/czekoladowa najlepiej pasuje
*nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, płatki migdałów lub coś innego do posypania :D

PRZYGOTOWANIE:

1. Traktuję soję według instrukcji na opakowaniu (moczę całą noc, zmieniam wodę a rano gotuję) *wodę po gotowaniu też użyłam do puddingu chia :D
2.Wszystko zblenderowałam dodałam pokruszoną czekoladę 
3. Piec w 180 C do suchego patyczka : ) ok 40 min 
4. Na ostudzone wylać polewę i posypać dodatkami.
5. Zajadać : D
 






piątek, 28 sierpnia 2015

6. Shrekowe precle ze szpinakiem



Jak ja dawno nie jadłam słonych paluszków i precelków! Oczywiście w sklepach można kupić bezglutenowe, ale jak ja nienawidzę kupować gotowych wypieków :D
Mam imieniny więc postanowiłam sobie OSOLIĆ ten dzień. Jednak nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe precle :D te są zdrowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez tłuszczu, ale za to PYSZNE!

SKŁADNIKI: (wychodzą dwa precle dla Fiony i Shreka oraz jedno kółeczko dla osła xD)

  • 250g mąki (moze byc praktycznie każdy przemiał ale najzdrowiej to graham lub pełnoziarnista)
  • pół paczki drożdży suszonych *
  • łyżeczka soli (lub wiecej tata mowil ze moglyby byc bardziej slone)
  • dwie duże garści szpinaku
  • ok 80-120 ml wody
  • ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, posypka do kanapek, kmin rzymski, czosnek niedźwiedzi, kumin i pieprz)
ponad to 
  • łyżka sody 
  • woda do gotowania (prawie cały garnek)
  • mleko/jajko do wysmarowania + posypka np kozieradka/czarnuszka/chia/sezam/sól gruboziarnista albo SER (mój tata sobie zażyczył następnym razem) 
PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wsypuję mąkę i dodaje drożdże
2. Blender-uję szpinak z odrobiną wody (tak łatwiej) 
3.Wlewam to do mąki i pozostałą część wody mieszam z solą i również dodaję.
4. Zagniatam ciasto jeśli za rzadkie dodaję otręby, jeśli za kruche to trochę wody. 
5. Odkładam zbite ciasto na chwilę by zagotować wodę w garnku z sodą, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, i naszykować mleko i posypki :)
6. Zaczynam tworzyć precle
7.Pojedyńczo wrzucam na wrzątek (ok 30 sekund) i kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową.
8. Smaruję mlekiem roślinnym (może być też żółtko) i oprószam nasionami chia i czarnym sezamem.
9.Piekę w 220 stopniach przez około 30 min (az sie zarumienią)

Gotowe :D  w masku jak kupne precelki (kruche) jeśli chcemy puszyste polecam dodać pszenną mąkę o niższym przemiale np 750 (wersja z glutenem) lub uniwersalna make bezglutenowa. 

SMACZNEGO :D

*pół opakowania drożdży suchych to ok 13g świeżych (zaczyn robić w wodzie bez CUKRU z maka) 

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

5. ciasto ze świeżym ananasem (marchewkowe) i polewą kinderkową


 Uwielbiam warzywa w ciastach. Uważam, że właśnie takie są najlepsze :D Ciasto byłoby równie dobre bez polewy jednak to ona jest kropeczką nad "i" przy krojeniu niestety pękła jednak wszyscy myśleli, że tak ma być :D
Składniki:
Ciasto:


  • ponad polowa szklanki mąki (u mnie bez glutenu)
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków/ksylitolu/ stewii (użyłam domowego syropu z liści, nie było czuć charakterystycznego posmaku :D, ale raczej polecam ksylitol)
  • orzechy/ kawałki czekolady/ namoczone suszone owoce
  • szklanka startej marchewki (u mnie jeszcze 1/3 startej cukinii)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka "0" lub 2 zwykłe
  • 1 łyżka przyprawy z Turcji (są to sproszkowane kwiaty :) mieszanka kojarzy mi ze z przyprawa piernikowa)
  • kilka łyżek oleju orzechów włoskich (może być inny) 
  • 1/3 sporego ananasa 
Polewa:

  • ok 4 kinder niespodzianki (mialam nadmiar w domu, ale moga byc kinder czekoladki) + pół tabliczki czekolady dobrej jakosci 
  • troche masła (zalezy jaki serek ale ok 90g + łyżeczka do czekolady-nastepnym razem dam chyba wiecej bo podczas krojenia pękła)
  • orzechy/migdały do posypania :D
  • kilka opakowań serka (ja użyłam ekołukty - kocham ją :D ale moze być serek typu "twój smak")
  • ok szklanka cukru/ksylitolu
Przygotowanie

1. W jednej misce mieszam mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodę.
2. W drugiej ubijam białka z cukrem i solą.
3. Dodaję żółtka, olej i składniki z pierwszej miski.
4. Dodaję marchewkę, ananasy pokrojone w kosteczkę, posiekane orzechy i mieszam drewnianą łyżką.
5.Przekładam do silikonowej tortownicy (ok 20 cm) - moze byc tortownica wysmarowana maslem i obsypana bułka tartą/mąką (średnica do 22 cm)
6.Piec w 180ºC do suchego patyczka (ok 40-50 min)
7. Wystudzone wyjąć z tortownicy i przekroić *tak jak na zdjęciu*
8. Masełko zmiksować z cukrem następnie dodać serek.
9. Rozsmarować na dolnej części ciacha i na górnej:D
10. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej
11. Ostudzoną ale dalej "płynną" wylać na ciasto i ozdobić orzechami

Gotowe :D


kocham orzechy, ale to liczi *Feeeee*

czwartek, 20 sierpnia 2015

4. Kapuśniaczki (bułki ze świeżą,białą kapustą, cebulką i pieczarkami)




 Już wspominałam nienawidzę marnować jedzenia ! :D
Moja mama w niedzielę przytaszczyła ogromną białą kapustę.. wiedziałam że jej całej nie skroi do surówki z jabłkiem (?) - nie jestem pewna co tam tworzyła, ale połowa kapusty została w lodówce i przygniatała moje biedne warzywka. Postanowiłam ją zużyć i stworzyć coś jadalnego :D i pysznego!


Składniki: (ilość na rodzinkę: (8) osób xD) - ciasto drożdżowe można mrozić/nadziewać czymś innym :D ale ciepłe szybko znika!

Ciasto

  • 2 opakowania drożdży instant lub 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru (do zaczynu)
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka (do zaczynu) + 0,5 litra 
  • 1200 g mąki pszennej -można część zastąpić orkiszową (u mnie mieszanka bezglutenowa)
  • 1 jajko i  2 żółtka
  • 0,5 szklanki ksylitolu/cukru
  • 150 g masła rozpuszczonego 
  • sól, pieprz

Nadzienie

     
  • pół dużej kapusty lub jedna mała 
  • sól,  pieprz
  • 5 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 duże cebule 
  • pieczarki (można pominąć ale je kocham :D)* 
dodatkowo jajko i mleko do posmarowania + siemię/sezam/inne nasionka

PRZYGOTOWANIE: 


  1. 1.Kapustę szatkuję i posypuję solą (by puściła wodę) odstawiam w sitku nad miską.
  2. 2. Do podgrzanej mleka na zaczyn dodałam drożdże, 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki (z tych 1200 g) i odstawiam przykryte ściereczka na 15 min. Jeśli robicie z torebki to nic nie musi wyrastać :D 
  3. 3. Wymieszałam żółtka z jajkiem i połową szklanki cukru.
  4. 4. Do jajek dodałam zaczyn/drożdże instant (i tak trzeba dodać to mleko przeznaczone na rozczyn!) , litr ciepłego mleka , sól i mąkę
  5. 5.Wyrabiałam ciasto na koniec dodać rozpuszczone masełko.
  6. Ciasto ma się nie przyklejać do rąk, powinno być sprężyste -w razie potrzeby dodać mąkę jeśli jest za rzadkie lub olej jeśli jest za twarde. 
  7. 6.Odstawiłam w czystej dużej misce do wyrośnięcia (na godzinkę aż się podwoi)
  8. 7. Pokroiłam cebulkę i podsmażyłam. Dodałam też pieczarki*
  9. 8. Kapustę odsączyłam z wody (przyciskając drewnianą łyżką)
  10. 9. Dodałam cebulkę, pieprz i pieczarki.
  11. 10.Dodałam oliwę jeśli jest potrzeba dodać więcej. (nadzienie musi być słone, pieprzne i oleiste) 
  12. 11. Wyrośnięte ciasto znowu ugniatam i robię wałek.
  13. 12. Kroję nożem na kawałki i wałkuję koła na ktore klade nadzienie.
  14. 13. Zalepiam i  układam na posmarowanej tłuszczem blaszce. Przykryłam ścierką i odstawiłam do napuszenia na 15 min.
  15. 14. Posmarowałam bułki jajkiem z mlekiem i włożyłam do piekarnika na ok 30 min (zalezy kto jakie lubi dla mojego taty bułki muszą być prawie że spalone :D)
GOTOWE! (wystudzone można zamrozić, można też mrozić ciasto przed wyrastaniem - i zrobić innego dnia)

wtorek, 18 sierpnia 2015

3. Ciapa Cake


Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa (ten kto obserwuje mnie na instagramie już wie) Ciasto powstało z pokruszonych bezglutenowych ciasteczek, które zostały zmiażdżone zgrzewką wody w samochodzie oraz ze śmietany, którą rozwaliła moja mama w sklepie : )
Nienawidzę wyrzucać jedzenia! Wszystko da się wykorzystać. Mam na tym punkcie fioła :D nawet obierki po warzywach oddaje królikom koleżanki, ale nie o tym dzisiaj!

składniki  na małą tortownicę 

spód:

  • ok 150 g ciastek ( może być więcej może być mniej ja dodałam jeszcze troszkę *otrębów-u mnie gryczanych, ale równie dobrze moga byc np płatki śniadaniowe które wam zalegają :D )
  • 70-80g masła (zalezy ile dodatkowych platkow dacie)
**jeśli chcemy czekoladowy spód dodać kakałko :)
masa:

  • ok 300g kwasnej smietany (mama kupiła Ekołuktę 18% -200g i rozwalone ok 100g )
  • 3 jajka "0" /2 zwykłe
  • troszke soli
  • 100g cukru z prawdziwa wanilia / lub 100 g cukru i 1/2 lyzeczki ekstraktu
  • 1 łyzka maki pszennej/skrobi ziemniaczanej 
  • OWOCE jakie chcemy ale najlepiej kwaśne :D (najlepiej wisnie, jagody, porzeczka, maliny, agrest, jeżyny)
przygotowanie

1. pokruszyć ciasteczka (*dodac otręby/ płatki)
2. rozpuścić masło (robie to w mikrofalowce)
3. zalać ciasteczka i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ladnie ugnieść.
4. troszkę przestudzić w lodówce/zamrażalce (wystarczy na czas przygotowania masy)
5. jajka zmiksować z solą i cukrem
6. dodać śmietanę i mąkę
7.umyć owoce i wysuszyć (za pomocą ręcznika papierowego)
8. wylać masę śmietanową na spód i dodac owoce
9. piec 180/190 stopniach przez pół godzinki :)
10. Gotowe ciasto będzie kusiło - ale jeszcze sie rozwala więc trzeba poczekać aż wystygnie i wsadzić jeszcze do lodówki :( -oczywiście spróbowałam troche niewystudzonego xD)

smaczego!
ps. ciasto wychodzi niskie i smakuje troszkę jak budyń :D

niedziela, 16 sierpnia 2015

2. Zdrowe Kaszeciki (kotlety z kaszy)





Tym razem Kaszeciki miały prawdziwą sesję zdjęciową :D tata musiał poczekać chociaż i tak w trakcie zabrał mi kilka! Powiem tylko.. jeśli nie jesteście sami w domu ZRÓBCIE Z PODWÓJNEJ PORCJI :D

Składniki na kotleciki :)
około 1 szklanki kaszy jaglanej (nie jestem pewna bo sypnęłam resztę jaka była w paczce) + zimna woda do opłukania i woda do gotowania (na szklankę kaszy przypadaja dwie szklanki wody -chyba ze na opakowaniu producent zaleca inaczej gotować)
3 pieczarki - jesli są ładne nie trzeba ich obierać :)
2 łyżki oleju + do smazenia (polecam kokosowy ale moze byc rzepakowy :)
1 cukinia
1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej (ja ją kocham ale moze byc zwykła i słodka :P)
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego/ząbek czosnku
owoce jałowca (ostatnio jestem zakochana w tym zapachu lasu podczas mielenia w moździerzu :D)
2 cebule 
2 jajka "0" / 1 zwykłe
6 łyżek otrębów gryczanych moga byc inne np owsiane
sól morska
pieprz ziołowy
inne zioła :prowansalskie/ cząber/ oregano/ majeranek co tylko chcecie :)
natka pietruszki

*można zrobić panierkę z bułki tartej lub  w wersji bezglutenowej zmielone siemię lniane


Wykonanie"
1. Przygotować kaszę zgodnie z opisem, posolić wymieszać i odstawić dodać 2 łyżki oleju. 
2. Zetrzeć cukinię ze skórką, pieczarki i pokroić cebulkę.  
3. Wymieszaj kaszę jaglaną z warzywami 
4. Dodać jajka.
5. Dodać otręby.
6. Dodać przyprawy
Jeśli masz problem z formowaniem kotletów dodaj jeszcze trochę otrębów. ( Tu zależy jakie jajka używacie)
*6,5. Kotlety obtoczyć w panierce
7. Smażyć  z obu stron 
8. GOTOWE :D

niedziela, 9 sierpnia 2015

1. CYNAMONKI - Ślimaczki cynamonowe z truskawkami



Składniki na ślimaczki:
ok 600 g mąki pszennej (u mnie mieszanka bezglutenowa) +do podsypania i w razie potrzeby przy wyrabianiu*
pół kostki świeżych drożdży
200 ml mleka (do rozczynu)
120g  stopionego, ostydzonegomasła (u mnie olej)
4 łyżki cukru (do rozczynu)
100g cukru
3 eko jajka lub dwa zwykłe (sa wieksze od tych eko)
1 łyżeczka soli
nadzienie:


pół kostki masła (dodałam jeszcze troszkę leju by łatwiej było rozsmarować
szklanka cukru brązowego
2-3 łyżeczki cynamonu
truskawki lub inne owoce pokrojone w plastry 


dodatkowo:


jajko do wysmarowania bułeczek (by ładnie się zrumieniły) roztrzepane z mlekiem.

PRZYGOTOWANIE 

1.Zrobić rozczyn z drożdży. (letnie mleko wymieszać z cukrem, dodać dwie łyżki mąki, rozkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok 10/15 min)

2.Bierzemy duża miskę wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką, następnie dodajemy stopione i ostudzone masło/olej, cukier, sól, jaja i wyrabiamy gładkie ciasto, dodajemy troszkę mąki jeśli się lepi*

3.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinkę w ciepłe miejsce.

4.W czasie gdy ciasto wyrasta. Utarłam masełko z cukrem i cynamonem.

5.Jeszcze raz wyrabiamy ciasto i wałkujemy na kształt prostokąta (potrzebny duuży blat)




6.Prostokąt smarujemy naszym cynamonowym masłem

7.Dłuższe boki układam do siebie poziomo, a krótsze pionowo. Następnie tnę paski nożem od góry do dołu (grubość ok 3 cm)

8.Układam plasterki truskawek na całej długości i zawijam

9.Tak pozawijane ślimaki układamy Z ODSTĘPAMI (jeszcze urosną!)  w naczyniu ceramicznym/żaroodpornym/blaszce wysmarowanej masłem. Przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy na ok 15 minut.

10.Smarujemy bulki roztrzepanym jajkiem z odrobiona mleka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180/190 stopni i piekę 35 min.







bułeczki powinny być dobre również na następny dzień, ale szybko się rozchodzą : ) są mięciutkie w środku jak chałka i wilgotne dzięki truskawkom.