niedziela, 4 września 2016

35. Mini mięciutkie pizze z zimniaka bez drożdży :)








SKŁADNIKI:
-około 400-500g ugotowanych ziemniaków
- sól
- pieprz
- ulubione przypawy (oregano, majeranek lub ziola prowansalskie)
- trochę mleka/wody
- sos pomidorowy/ketchup
- mąka (oczyszczona)  najlepiej oczyszczona pszenna u mnie mieszanka bezglutenowa
- świeża bazylia do podania
- ser żółty/mozzarella wegański ser raczej się nie topi zbyt ładnie :(
- podsmażona papryka, cebula
*może być również kukurydza/oliwki/salami i co tylko chcemy :)



WYKONANIE:
1. Blenderuję ziemniaki dodając mleko lub wodę by było łatwiej i przyprawy.
2. Dodajemy przesianą mąkę - tyle by ciasto odchodziło od ręki.
3. Na blaszkę wyłożoną papierem układamy niewielki placki.
4. Smarujemy sosem/keczupem następnie kładziemy ser a na to warzywa.
5. Pieczemy ok 25 min w 200*C
6. Upieczone posypujemy bazylią

Warzywa psiankowate 2016Warzywa psiankowate 2016


34. Szarlotka z niby bezowym sernikiem

 




SKŁADNIKI:

na spód:
- żółtko
- 3 łyżki jogurtu ryżowego lub zwykłego/ kwaśnej śmietany
- 60 g oleju kokosowego lub zimnego posiekanego masła
- czubata szklanka mąki pełnoziarnistej lub oczyszczonej
- łyżka lub dwie ksylitolu startego na pył lub cukru pudru

na nadzienie:
- ok 1,5 jabłek
- łyżka oleju kokosowego lub masła
- cynamon dla tych co średnio lubią łyżeczka, ale ja dałam trochę więcej

na bezę:
- woda po fasoli/ciecierzycy miałam ok filiżankę lub ok 5-6 białek 
- reszta jogurtu ( ten który używaliśmy do spodu )
- ok 200g cukru lub więcej
- esencja waniliowa
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej / budyniu śmietankowego lub wanilowego

* opcjonalnie na wierzch:
- mleko kokosowa
- cukier kokosowy
- wiórki kokosowe


WYKONANIE:

spód:
1. Wszystkie składniki połączyć.
2. Rozwałkować i ułożyć na zabezpieczoną papierem do pieczenia tortownicę .
3. Porobić widelcem dziurki
4. Podpiec spód w 200*C ok 15 min

nadzienie:
1. Obrać jabłka i pokroić w grubą kostkę
2. Łyżkę oleju kokosowego wyłożyć na dużą patelnię i opcjonalnie dodać cukier.
3. Na podgrzany tłuszcz dodać jabłka.
4. Dodać cynamon
5. Mieszać i gdy jabłka będą miękkie ostudzić.

beza:
1. Białko ubić i dodać w małych porcjach cukier.
2. Dodać mąkę.
3. Dodać jogurt.

wykończenie:
1. Na spód wykładamy jabłka.
2. Polewamy masą białkową.
3. Obniżamy temperaturę do 180C
4. Pieczemy ok 30-45 min aż patyczek będzie suchy

*opcjonalnie
1. Podgrzać olej kokosowy i wymieszać z cukrem
2. Dodać wiórki kokosowe
3. Dodać tyle mleka kokosowego by można było rozprowadzić po cieście.