SKŁADNIKI:
ciasto:
- 3 łyżki sojonezu :) lub zwykłego majonezu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki zmieszanych mąki bezglutenowej, ale może być zwykła pszenna
- ok pół opakowania budyniu waniliowego, można zastąpić mąką ziemniaczaną (ok 3 łyżki) i wanilią :)
-ksylitol/erytrol lub cukier (najlepiej próbować masę ale myślę że 2/5 szklanki cukru)
- 3 śliwki z kompotu pokrojone na kawałeczki- można pominąć : ) lub użyć świeże
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy + trochę kompotu/soku zamiast tego można dać dwa jajka
- łyżeczka kakao
- kakao
- powidła śliwkowe
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła
- łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE:
1. Jeśli używamy jajka - miksujemy je z cukrem
1. Jeśli używam kompotu - rozpuszczam w nim cukier
2. Kolejno dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
3. Dodaję budyń
4. Dzielę masę na pół i do jednej dodaję kakao
5. Wylewam jedną warstwę do silikonowej foremki kolejno drugą tworząc "łatki"
6. Wtykam śliwki z kompotu
7. Piekę ok 25 min w 180*C (do suchego patyczka)
8. Wszystkie składniki na czekośliwkę mieszam
9. Kroję ciasto na pół smaruję i nakładam górę :)
Apetycznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńCzy ja dobrze widzę?Ciacho z majonezem? :D Zamawiam na wczoraj!
OdpowiedzUsuńOho, ciekawy eksperyment :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o cieście z majonezem. So weird :D
OdpowiedzUsuńNawet nigdy nie próbowałyśmy sojonezu a gdzie tutaj ciasto z nim xD
OdpowiedzUsuńAle ciacho wygląda super pysznie :D
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na naszym blogu <3
'ksylitol/erytrocyt' <3 a czy mogę zastąpić erytrocyty erytrolem? :D
OdpowiedzUsuńhaha tak :D
Usuń