środa, 3 sierpnia 2016

32. Szybkie delikatne ciasto z sojonezem / majonezem i czekośliwką : )



SKŁADNIKI:

ciasto:
- 3 łyżki sojonezu :) lub zwykłego majonezu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki zmieszanych mąki bezglutenowej, ale może być zwykła pszenna 
- ok pół opakowania budyniu waniliowego, można zastąpić mąką ziemniaczaną (ok 3 łyżki) i wanilią :)
-ksylitol/erytrol lub cukier (najlepiej próbować masę ale myślę że 2/5 szklanki cukru)
- 3 śliwki z kompotu pokrojone na kawałeczki- można pominąć : ) lub użyć świeże
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy + trochę kompotu/soku zamiast tego można dać dwa jajka
- łyżeczka kakao

czekośliwka:
- kakao
- powidła śliwkowe
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła
- łyżeczka soku z cytryny

WYKONANIE:
1. Jeśli używamy jajka - miksujemy je z cukrem
1. Jeśli używam kompotu - rozpuszczam w nim cukier
2. Kolejno dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
3. Dodaję budyń
4. Dzielę masę na pół i do jednej dodaję kakao
5. Wylewam jedną warstwę do silikonowej foremki kolejno drugą tworząc "łatki"
6. Wtykam śliwki z kompotu
7. Piekę ok 25 min w 180*C (do suchego patyczka)

8. Wszystkie składniki na czekośliwkę mieszam
9. Kroję ciasto na pół smaruję i nakładam górę :)


7 komentarzy:

  1. Czy ja dobrze widzę?Ciacho z majonezem? :D Zamawiam na wczoraj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie słyszałam o cieście z majonezem. So weird :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nigdy nie próbowałyśmy sojonezu a gdzie tutaj ciasto z nim xD
    Ale ciacho wygląda super pysznie :D

    Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na naszym blogu <3

    OdpowiedzUsuń
  4. 'ksylitol/erytrocyt' <3 a czy mogę zastąpić erytrocyty erytrolem? :D

    OdpowiedzUsuń