Kiedy ktoś mówi "o już niedługo Twoje urodziny" moja pierwsza myśl to "CZAS ZROBIĆ PIERNIK" xD Staropolski piernik najlepiej zrobić na początku listopada więc mój już od wczoraj zamieszkuje lodówkę :D W tym roku pierwszy raz święta będą u mnie w domu (zawsze jeździmy do rodziny) więc na szczęście nie będę się martwić o jego transport :)
Składniki:
- kilka bulw topinamburu
- cytryna
- mąka z topinamburu (moze być tez ryżowa /pszenna) (ok szklanki, ale sypałam tak "na oko")
- jajko
- bazylia (najlepiej świeża)
- odrobina koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- umyty obrany topinambur gotuję w osolonej wodzie
- dodaję kilka kropi cytryny
- Ugotowany (gotuje się krócej niż ziemniaki) przeciskam przez praskę.
- Dodaję jajko i mieszam drewnianą wyżką
- Dodaję posiekaną bazylię sól i pieprz.
- Nastawiam garnek z wodą.
- Dodaję mąkę do masy i kolejno wyrabiam ręką.
- Posypuję blat mąką i z masy tworzę wałek.
- kroję na skos.
- Wrzucam na wrzątek i gotuję aż wypłyną.
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńdziekuje :D
UsuńUwielbiamy topinambur ale w tym roku nawet nie miałyśmy szansy go zjeść. Najbardziej smakuje nam pieczony ale wykorzystanie go w formie kopytek pierwszy raz o tym słyszymy :D Extra pomysł :D
OdpowiedzUsuńo tak pieczony jest pycha!!
Usuńnigdy nie jadłam topinambura! A bardzo chciałabym spróbować... gdzie go kupujesz? :D Kopytka wspaniałe <3 Czy dobrze zrozumiałam... masz niedługo urodziny? Weś się przyznaj! A na piernik bym się wprosiła ^^
OdpowiedzUsuńna zwyklym bazareczku :D
Usuń15 listopada :3
piernik ma leżeć jeszcze kilka tygodni :D to napewno zdążysz <3
Ale to sprytnie wymyśliłaś! :D Ja też nigdy nie jadłam topinambura, a strasznie chętnie bym spróbowała. Tylko gdzie to można dostać, ha. :D
OdpowiedzUsuńNigdy, ale to nigdy nie jadłam topinamburu :O Nawet nie wiem jak to smakuje!
OdpowiedzUsuńmusisz nadrobic! jest pyyyysznyyy!
UsuńDziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuńprosze :D
UsuńPysznie wyglądają, bardzo dawno już nie jadłam kopytek, więc tym bardziej Ci ich pozazdrościłam. A piernik staropolski może i ja zrobię w tym roku, już ze 3 lata noszę się z tym zamiarem :p
OdpowiedzUsuńTopinambur kojarzy mi się z Master Chefem.
OdpowiedzUsuńxD az takim kucharzem nie jestem :D to po prostu staropolski ziemniak
UsuńMuszę dorwać w końcu ten topinambur! Słyszałam o nim chyba rok temu? Kurczę, serio!
OdpowiedzUsuńświetne kopytka! :D
OdpowiedzUsuń