Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa (ten kto obserwuje mnie na instagramie już wie) Ciasto powstało z pokruszonych bezglutenowych ciasteczek, które zostały zmiażdżone zgrzewką wody w samochodzie oraz ze śmietany, którą rozwaliła moja mama w sklepie : )
Nienawidzę wyrzucać jedzenia! Wszystko da się wykorzystać. Mam na tym punkcie fioła :D nawet obierki po warzywach oddaje królikom koleżanki, ale nie o tym dzisiaj!
składniki na małą tortownicę
spód:
- ok 150 g ciastek ( może być więcej może być mniej ja dodałam jeszcze troszkę *otrębów-u mnie gryczanych, ale równie dobrze moga byc np płatki śniadaniowe które wam zalegają :D )
- 70-80g masła (zalezy ile dodatkowych platkow dacie)
masa:
- ok 300g kwasnej smietany (mama kupiła Ekołuktę 18% -200g i rozwalone ok 100g )
- 3 jajka "0" /2 zwykłe
- troszke soli
- 100g cukru z prawdziwa wanilia / lub 100 g cukru i 1/2 lyzeczki ekstraktu
- 1 łyzka maki pszennej/skrobi ziemniaczanej
- OWOCE jakie chcemy ale najlepiej kwaśne :D (najlepiej wisnie, jagody, porzeczka, maliny, agrest, jeżyny)
1. pokruszyć ciasteczka (*dodac otręby/ płatki)
2. rozpuścić masło (robie to w mikrofalowce)
3. zalać ciasteczka i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ladnie ugnieść.
4. troszkę przestudzić w lodówce/zamrażalce (wystarczy na czas przygotowania masy)
5. jajka zmiksować z solą i cukrem
6. dodać śmietanę i mąkę
7.umyć owoce i wysuszyć (za pomocą ręcznika papierowego)
8. wylać masę śmietanową na spód i dodac owoce
9. piec 180/190 stopniach przez pół godzinki :)
10. Gotowe ciasto będzie kusiło - ale jeszcze sie rozwala więc trzeba poczekać aż wystygnie i wsadzić jeszcze do lodówki :( -oczywiście spróbowałam troche niewystudzonego xD)
smaczego!
ps. ciasto wychodzi niskie i smakuje troszkę jak budyń :D
Mistrzowska etykieta - "wykorzystanie resztek" :D
OdpowiedzUsuńW stołówce z obiadów robili piątkowy bigos/ zasmażkę z kapustą. Nie wiedziałem, że i z ciastem można postąpić identycznie ;)
Nie będę ukrywał, że wolałbym tę wersję z agrestem. A najlepiej samo ciasto, bez owoców, i koszyk agrestu osobno. Nie lubię ciast z owocami (jabłecznik to zło!), także tu mogę podziwiać jedynie pomysłowość.
szkoda ze owoce są tylko sezonowo :( osobiście też wolę świeże bez cukru, ale tu idealne przełamują słodycz budyniu :) lubie jak moje kupki smakowe głupieja
Usuńmi jabłecznik sie zawsze kojarzy z królewną śnieżką ! nie smakuje mi ale zawsze kuszaco wygladal
http://www.cornel1801.com/disney/Snow-White-Seven-Dwarfs-1937/mo11_2.jpg (jedna z moich ulubionych scen z dziecinstwa xD)
a idealnym przykladem ciasta z resztek jest BAJADERKA :D
Kolejna świetna nazwa! :) Też nie cierpię wyrzucać jedzenia, jak robię coś z resztek najczęściej nazywam to "śmieciuchem", lub ,,śmieciuszkiem". ;)))
OdpowiedzUsuńo tak zupa śmieciucha albo sałatka śmieciucha u mnie też funkcjonują :D
UsuńNazwa tego ciasta jest genialna! :)
OdpowiedzUsuń:D dziekuje
UsuńZ takich produktów nie raz najlepsze przysmaki wychodzą :D
OdpowiedzUsuńA takie ciasto jeszcze z kwaśnymi owocami musi smakować super :)
no tak nie lubie slodkio-slodkich wypiekow :D
UsuńBardzo ciekawy placek, mojej mamie by się spodobał :) Mogłybyśmy go zrobić z jeżynami bo mam na działce :D
OdpowiedzUsuńo tak byłyby idealne! kolorystycznie by pasowaly :D
UsuńTaaak, ja widziałam nazwę na Insta i się uśmiałam :D A z przepisów dla mnie poproszę coś z cynamonemmmmmm.
OdpowiedzUsuńwlasnie robie cos prostego z cynamonem :D
Usuńfajna nazwa i przepis;D muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszło :D
UsuńWygląda świetnie :D
OdpowiedzUsuńdziękuję <3
UsuńNo i proszę jakie super ciacho powstało :-)
OdpowiedzUsuńlubię jak szybko znika :D
UsuńNo i proszę jakie super ciacho powstało :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie produktów - pyszne to musiało być. Wizualnie prezentuje się cudownie :)
OdpowiedzUsuńojej dziękuję :D
Usuńhahaha no ktoś w końcu kto ma podobne zboczenie do mnie! Przytul się no zaraz :D A ciapa cake-geniusz ^^
OdpowiedzUsuńJesz swoje wypieki?
OdpowiedzUsuńGenialna nazwa :)
OdpowiedzUsuńO raaaju, ale to wygląda! Zamawiam kawałek :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajna ta ciapa :p
OdpowiedzUsuń