wtorek, 18 sierpnia 2015

3. Ciapa Cake


Nazwa tego ciasta nie jest przypadkowa (ten kto obserwuje mnie na instagramie już wie) Ciasto powstało z pokruszonych bezglutenowych ciasteczek, które zostały zmiażdżone zgrzewką wody w samochodzie oraz ze śmietany, którą rozwaliła moja mama w sklepie : )
Nienawidzę wyrzucać jedzenia! Wszystko da się wykorzystać. Mam na tym punkcie fioła :D nawet obierki po warzywach oddaje królikom koleżanki, ale nie o tym dzisiaj!

składniki  na małą tortownicę 

spód:

  • ok 150 g ciastek ( może być więcej może być mniej ja dodałam jeszcze troszkę *otrębów-u mnie gryczanych, ale równie dobrze moga byc np płatki śniadaniowe które wam zalegają :D )
  • 70-80g masła (zalezy ile dodatkowych platkow dacie)
**jeśli chcemy czekoladowy spód dodać kakałko :)
masa:

  • ok 300g kwasnej smietany (mama kupiła Ekołuktę 18% -200g i rozwalone ok 100g )
  • 3 jajka "0" /2 zwykłe
  • troszke soli
  • 100g cukru z prawdziwa wanilia / lub 100 g cukru i 1/2 lyzeczki ekstraktu
  • 1 łyzka maki pszennej/skrobi ziemniaczanej 
  • OWOCE jakie chcemy ale najlepiej kwaśne :D (najlepiej wisnie, jagody, porzeczka, maliny, agrest, jeżyny)
przygotowanie

1. pokruszyć ciasteczka (*dodac otręby/ płatki)
2. rozpuścić masło (robie to w mikrofalowce)
3. zalać ciasteczka i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ladnie ugnieść.
4. troszkę przestudzić w lodówce/zamrażalce (wystarczy na czas przygotowania masy)
5. jajka zmiksować z solą i cukrem
6. dodać śmietanę i mąkę
7.umyć owoce i wysuszyć (za pomocą ręcznika papierowego)
8. wylać masę śmietanową na spód i dodac owoce
9. piec 180/190 stopniach przez pół godzinki :)
10. Gotowe ciasto będzie kusiło - ale jeszcze sie rozwala więc trzeba poczekać aż wystygnie i wsadzić jeszcze do lodówki :( -oczywiście spróbowałam troche niewystudzonego xD)

smaczego!
ps. ciasto wychodzi niskie i smakuje troszkę jak budyń :D

26 komentarzy:

  1. Mistrzowska etykieta - "wykorzystanie resztek" :D

    W stołówce z obiadów robili piątkowy bigos/ zasmażkę z kapustą. Nie wiedziałem, że i z ciastem można postąpić identycznie ;)

    Nie będę ukrywał, że wolałbym tę wersję z agrestem. A najlepiej samo ciasto, bez owoców, i koszyk agrestu osobno. Nie lubię ciast z owocami (jabłecznik to zło!), także tu mogę podziwiać jedynie pomysłowość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda ze owoce są tylko sezonowo :( osobiście też wolę świeże bez cukru, ale tu idealne przełamują słodycz budyniu :) lubie jak moje kupki smakowe głupieja
      mi jabłecznik sie zawsze kojarzy z królewną śnieżką ! nie smakuje mi ale zawsze kuszaco wygladal
      http://www.cornel1801.com/disney/Snow-White-Seven-Dwarfs-1937/mo11_2.jpg (jedna z moich ulubionych scen z dziecinstwa xD)

      a idealnym przykladem ciasta z resztek jest BAJADERKA :D

      Usuń
  2. Kolejna świetna nazwa! :) Też nie cierpię wyrzucać jedzenia, jak robię coś z resztek najczęściej nazywam to "śmieciuchem", lub ,,śmieciuszkiem". ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak zupa śmieciucha albo sałatka śmieciucha u mnie też funkcjonują :D

      Usuń
  3. Nazwa tego ciasta jest genialna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takich produktów nie raz najlepsze przysmaki wychodzą :D
    A takie ciasto jeszcze z kwaśnymi owocami musi smakować super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy placek, mojej mamie by się spodobał :) Mogłybyśmy go zrobić z jeżynami bo mam na działce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak byłyby idealne! kolorystycznie by pasowaly :D

      Usuń
  6. Taaak, ja widziałam nazwę na Insta i się uśmiałam :D A z przepisów dla mnie poproszę coś z cynamonemmmmmm.

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna nazwa i przepis;D muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No i proszę jakie super ciacho powstało :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. No i proszę jakie super ciacho powstało :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na wykorzystanie produktów - pyszne to musiało być. Wizualnie prezentuje się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. hahaha no ktoś w końcu kto ma podobne zboczenie do mnie! Przytul się no zaraz :D A ciapa cake-geniusz ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesz swoje wypieki?

    OdpowiedzUsuń
  13. O raaaju, ale to wygląda! Zamawiam kawałek :D

    OdpowiedzUsuń