Ciasto powstało z myślą o dziadku który nie może jeść słodyczy. Miałam je wziąć jednak ciasto piekłam dzień wcześniej i niestety nie dotrwało :'D
Żałuję, że zrobiłam tak mało masy, ale to była wersja testowa.
Następnym razem zrobię więcej - podwoję składniki i upiekę w tortownicy.
Mojego tatę naprawdę ciężko przekonać do tofu, ale tego dnia udało mi się je przemycić w pulpecikach (które niedługo również dodam :D ) Na myśl o soi też się krzywił, ale kocha ciasto z fasoli dlatego się skusił.
SKŁADNIKI:
- szklanka czarnej soi (po namoczeniu i ugotowaniu ok 225 g)
- 200g serka (u mnie twaróg chudy bez laktozy dokładnie zmielony, ale moze byc naprawde wszystko (by łatwiej było zmielić soję i uzyskać rzadszą konsystencję
- 4 jajka
- otręby/nasionka chia/płatki drożdżowe/ zarodki/komosa itd co tylko macie zdrowego w szafce :D
- 3 łyżki kakao odtłuszczonego lub karobu
- poł łyzeczki sody oczyszczonej
- słodzik/stewia (u mnie domowy syrop ze stewii ale moze być również ksylitol/miód itd trzeba masy sprobowac
*u mnie kawałki czekolady, następnym razem dodam morwę i wiśnie :D
*polewa orzechowa/czekoladowa najlepiej pasuje
*nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, płatki migdałów lub coś innego do posypania :D
PRZYGOTOWANIE:
1. Traktuję soję według instrukcji na opakowaniu (moczę całą noc, zmieniam wodę a rano gotuję) *wodę po gotowaniu też użyłam do puddingu chia :D
2.Wszystko zblenderowałam dodałam pokruszoną czekoladę
3. Piec w 180 C do suchego patyczka : ) ok 40 min
4. Na ostudzone wylać polewę i posypać dodatkami.
5. Zajadać : D
Genialne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńojoj... jak cuuuudownie wygląda! Jak brownie *______* i jeszcze takie zdrowe! No nie powiem dziadziuś twój ma wspaniałą wnuczkę ^^ Choć twój tato ma okrutną córeczkę! Jak można było przemycić!? Ale spokojnie rozumiem... chciałaś mu coś zdrowego przemycić, a tofu jest pyszne genialne :3
OdpowiedzUsuńmamie przemycam owoce morza np krewetki bo sa mega zdrowe :D z nimi jak z dziećmi warzyw mało jedza to musze sprytnie je dokładac xD
Usuńmój dziadek kiedys był cukiernikiem <3
aj jednak kochana jesteś! tak ryzykujesz :D Dziadziuś cukiernikiem!? No to gratuluję! Odziedziczyłaś w pełni jego zdolności :)
Usuńaj jednak kochana jesteś! tak ryzykujesz :D Dziadziuś cukiernikiem!? No to gratuluję! Odziedziczyłaś w pełni jego zdolności :)
UsuńZdrowo i pysznie. ^^
OdpowiedzUsuńNie dość, że zdrowo to jeszcze tak bosko i czekoladowo :D
OdpowiedzUsuńpycha lubie ciasto fasolowe :)
OdpowiedzUsuńCiasto z tych składników musiało być przepyszne :) I z pewnością miało świetną strukturę :)
OdpowiedzUsuńCiasto z tych składników musiało być przepyszne :) I z pewnością miało świetną strukturę :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że pysznie to jeszcze na dodatek bardzo zdrowo! :-) Twoja pomysłowość mnie zachwyca szczerze. :-)
OdpowiedzUsuńTo takie ciasto bez tłuszczu, bez laktozy, bez cukru, bez ciasta :D
OdpowiedzUsuńtak lubie najbardziej xD
UsuńWygląda na tak cudownie mokre, bosko *.*
OdpowiedzUsuńAle dziadek ma dobrze z tobą, mimo że nic nie zostało :P
gdzie kupic czarna soje? czy wyjdzie z jasnej?
OdpowiedzUsuńkupiłam na bio bazarze :) z jasnej tez chyba wyjdzie ale czarna ma inne wartosci odzywcze
UsuńWygląda na takie maximum czekoladowe :D My też do dziadka jakiś czas temu piekłyśmy specjalnie ciasto z fasoli i chyba nawet do dzisiaj nie wie z czego było, bo nie chciał uwierzyć jak mu wymieniłyśmy składniki :)
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysły na ciacha. Ja w ogóle pierwszy raz widzę takie produkty.. Co dopiero mówić o czarowaniu z nich cudów ! :)
OdpowiedzUsuńwiesz jak nie mozna kupowac wielu "zwyklych" produktow to trzeba probowac i eksperymentować xD
UsuńJasna sprawa, ja z przyjemnością choć na nie popatrzę ;)
UsuńŚwietne rozwiązanie dla bezglutenowców :-)
OdpowiedzUsuńtakich jak ja :D
UsuńSuper pomysł:). A można dodać czarnej fasoli zamiast czarnej soi?
OdpowiedzUsuńNo jasne :3 fasola poprostu ma inne wartości odżywcze soja jest bardziej dietetyczna xd ale można użyć fasoli z puszki tylko dobrze ja umyć z zalewy
UsuńNo jasne :3 fasola poprostu ma inne wartości odżywcze soja jest bardziej dietetyczna xd ale można użyć fasoli z puszki tylko dobrze ja umyć z zalewy
Usuń