piątek, 4 września 2015

8. mini jedno porcjowa focaccia


      


Mam remont w kuchni.. niby się cieszę, ale potykam się na każdym kroku : ) jednak nic nie zatrzyma mnie przed działaniem w kuchni :D uwielbiam gotować i przynajmniej moje wypieki zabijają zapach farby :D


SKŁADNIKI: (na jedną osobę)

  • 150g mąki (według upodobania jesli lubicie miększe ciasto na ktorych nie polamiecie zebow wybierzcie nizszy przemiał lub można zmieszać w różnych proporcjach mąki pełnoziarniste/razowe z białą mąką.
  • ok łyżeczka soli nie wiecej
  • 1,5 łyżki oliwy (u mnie z pestek winogron ale moze byc oliwa z oliwek) 
  • pół paczki suchych drożdży 
  • 1/5 szklanki cieplem wody + troche
  • pół łyżeczki cukru (dla drożdży) nie może być ksylitol który je zabija !
  • czarnuszka, czosnek niedziewiedzi, ziola prowansalskie,kumin, kurkuma, papryka wedzona, czaber  (mozecie uzyc swoich ulubionych przypraw)
Dodatki:
oliwki/pomidorki koktajlowe/ świeże zioła -bazylia oregano i majeranek (takie jakie macie… chyba ze nie macie to mozna dac szpinak)











WYKONANIE:
  1. wszystkie składniki mieszam i zagniatam ciasto w razie potrzeby dodaje wody (to zależy jaką mąkę używacie im wyższy przemiał tym więcej wody ciasto wypije) 
  2. odstawiam w cieple miejsce na około godzinke i przykrywam scierka
  3. wyrabiam ciasto i zgniatam rozciągam palcami i tworze małe dołki  dodaję na wierzch oliwki itd i odstawiam na 20 min w cieple miejsce (znowu scierka przykrywam)
  4. pieke w 200 C przez ok 20-30 min :) az bedzie czuc jej zapach -nie ten spalenizny :D
Można jeść na ciepło jak i na zimno. Doskonale pasuje do zupy krem/sosu czosnkowego lub na bazie pomidorów. Mój tata poleca z dipem serowym xD

29 komentarzy:

  1. Oho! :D Z chęcią kiedyś wykorzystam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo łatwe smaczne i najważniejsze domowe <3

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Troszkę inna ale też smaczna :D

      Usuń
  3. To ja zabieram się do gotowania! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D jeśli nie jesteś sama w domu to zrób większe xD

      Usuń
  4. Wygląda fajnie i chyba łatwo to zrobić :) Zapiszę sobie przepis :)

    Brzydki Ptak Blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam jeden jedyny raz jak byłam we Włoszech i musze powiedzieć, że wyglądała podobnie! Spróbuję!


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. We Włoszech używają maki 00 :3 czyli pszennej u nas tzw tortowej :D

      Usuń
  6. Pierwszy raz widzę takie coś :D chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, zapowiada się bosko! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam <3 : ) naprawdę u mnie w domu takie podaje się do zupy krem albo jako przekąskę :3

      Usuń
  8. Nigdy nie jadłam, ale wygląda cudownie :)
    A remont kuchni to wiem, że ciężko jest przetrwać :) U nas podczas remontu głównej kuchni działała druga, a i tak nikomu nie chciało się do niej schodzić, a remontowe zgliszcza rozprzestrzeniały się wszędzie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ! Syf robi się w całym domu xD szczególnie styropian i kurz od wiercenia

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam, ale wygląda cudownie :)
    A remont kuchni to wiem, że ciężko jest przetrwać :) U nas podczas remontu głównej kuchni działała druga, a i tak nikomu nie chciało się do niej schodzić, a remontowe zgliszcza rozprzestrzeniały się wszędzie :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam, ale wygląda cudownie :)
    A remont kuchni to wiem, że ciężko jest przetrwać :) U nas podczas remontu głównej kuchni działała druga, a i tak nikomu nie chciało się do niej schodzić, a remontowe zgliszcza rozprzestrzeniały się wszędzie :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Remoncik? Skąd to znam :) Wprawdzie remontu nie mam, ale mam malowanie pokoju. I często o tym zapominam wczoraj wpadłam do pokoju po ciemku i wpadła na szafę z folią- nie miłe uczucie :)

    A jednoporcjowe wypieki kocham ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No malowanie tez mam xD tylko ze folia na podlodze masakraaaaaa oszaleje

      Jednoporcjowe to takie samolubne hsyyhsy :D

      Usuń
    2. e tam samolubne, praktyczne! Nic się nie popsuje :)

      Usuń
  12. To jest taka a la pizza? Bo od lat szukam przepisu na jednoosobową porcję, żeby nie robić całego koryta.

    OdpowiedzUsuń
  13. O mniam! Oooo mniam! :) Wygląda niesamowicie, musi również smakowac obłędnie :)
    Super, że działasz mimo placu budowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś tam trzeba jeść xD staram się nie wywalić ale nie mam nawet gdzie blaszki kłaść xD

      Usuń
  14. Powiem szczerze... ta focaccia wygląda prze-cudownie! Masz talent do kucharzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Co prawda oliwki to byśmy wywaliły ale tak po za tym to całość zjadłybyśmy z ogromnym smakiem :D

    OdpowiedzUsuń