środa, 9 września 2015

10. Domowy chrupki chlebek (bardzo sycący)



To jeden z moich ulubionych przepisów <3
Łatwy, szybki, tani i zawsze wychodzi :D

pasuje do wszystkiego :) ja zjadłam z serkiem kozim (którego bardzo się bałam bo słyszałam, że jest dość specyficzny)
jednak i mnie i TACIE :O smakował

Tacie szczególnie bo był słony :P






















SKŁADNIKI: (na blaszkę chlebków)
  • ok 200 g mąki ciemnej (np razowa, pełnoziarnista)
  • 2 łyżki otrębów (obojętne jakich można pominąć)
  • niecała łyżeczka sody
  • woda (tyle by ciasto było elastyczne i nie kleiło się do ręki)
  • sól
  • nasiona/pestki dyni lub słonecznika/chia/inne przyprawy (często robię z sezamem/kozieradką lub czarnuszką) można zrobić też wersję słodką z cynamonem, rodzynkami i startą na małych oczkach marchewką.
opcjonalnie pasta tahini/oliwa (jeśli używacie kiepskiej jakości papieru do pieczenia może przywrzeć dlatego lepiej dodać trochę do masy lub delikatnie wysmarwac papier tluszczem) -najczęściej używam maty silikonowej, ale mam remont w kuchni i nie mam pojęcia gdzie teraz jest :D

PRZYGOTOWANIE:
  1. zagniatam wszystkie składniki (oprócz nasion, pestek)
  2. nastawiam piekarnik na 200 C
  3. rozwałkowuję ciasto na papierze do pieczenia
  4. kroję w prostokąty
  5. wciskam w ciasto nasionka/sezam
  6. wkładam do piekarnika i po ok 15 minutach przekręcam na drugą stronę i piekę jeszcze z 10-15 minut
  7. GOTOWE :D 


25 komentarzy:

  1. Zapisuję sobie ten przepis w zakładkach! *o*
    Dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie i jestem pewna, że był przepyszny, a najchętniej zjadłabym go z awokado i pomidorem ;)
    Ostatnio też próbowałam kozi serek i mi smakował plastikiem (poza tym, że był słony :p)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moj smakowal mi troszke jak kiri? ale chyba zalezy od firmy :D bo moja mama sprobowala i tez jej smakowalo a kiedys jak jadla to mowila ze sam zapach ja odpychal

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię chrupki chlebek, a najlepiej z nutellą, albo białym serem, pychotka. Przepis zapisuję, kiedyś spróbuję, domowe zawsze najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znosze wszlekich chlebków typu "wasa", ale ten bym spróbowała. Bo domowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje jak krakers :D ja tez nie lubie tych chlebkow szczegolnie "lekkich"

      Usuń
  6. Nigdy nie robiłam takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę, chrupkiego chlebka to ja nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój tato jest pdoobny do mnie, ja wolę przesolić niż nie dosolić- wiem nie ma się co chwalić, często mam za to opr :D Co do pieczywa chrupkiego, lubię go ^^ Często go jadam z kremami, masłami, papykarzami itp itd By wyrównać kaloryczność :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja je podgrzewalam w mikrofalowce z serem xD robila sie taka guuuma

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłyśmy kiedyś podobny z ziołami i jadłyśmy go z twarożkiem ze szczypiorkiem :D Pycha! :D Fajnie, że można do niego dodawać przeróżne przyprawy :)
    A kozi ser kochamy, bo to nasze smaki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaluje w takim razie ze dopiero teraz sprobowalam <3

      Usuń
  11. (Uwaga, czarny sandomierski humor): Jeśli to wypiek podobny do macy, to wśród składników powinnaś jeszcze wypisać dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. XD raczej jak chleb wasa ale nie ten lekki :D

      Usuń
  12. Jak domowy to musi być najlepszy!/Zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię :) Choć takiego jak Twoj nie jadłam, to zawsze podkradaliśmy babci ciasto od makaronu i wrzucaliśmy na rozgrzane fajerki <3

    OdpowiedzUsuń