Jak ja dawno nie jadłam słonych paluszków i precelków! Oczywiście w sklepach można kupić bezglutenowe, ale jak ja nienawidzę kupować gotowych wypieków :D
Mam imieniny więc postanowiłam sobie OSOLIĆ ten dzień. Jednak nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe precle :D te są zdrowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez tłuszczu, ale za to PYSZNE!
SKŁADNIKI: (wychodzą dwa precle dla Fiony i Shreka oraz jedno kółeczko dla osła xD)
- 250g mąki (moze byc praktycznie każdy przemiał ale najzdrowiej to graham lub pełnoziarnista)
- pół paczki drożdży suszonych *
- łyżeczka soli (lub wiecej tata mowil ze moglyby byc bardziej slone)
- dwie duże garści szpinaku
- ok 80-120 ml wody
- ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, posypka do kanapek, kmin rzymski, czosnek niedźwiedzi, kumin i pieprz)
ponad to
1. Do miski wsypuję mąkę i dodaje drożdże
2. Blender-uję szpinak z odrobiną wody (tak łatwiej)
3.Wlewam to do mąki i pozostałą część wody mieszam z solą i również dodaję.
4. Zagniatam ciasto jeśli za rzadkie dodaję otręby, jeśli za kruche to trochę wody.
5. Odkładam zbite ciasto na chwilę by zagotować wodę w garnku z sodą, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, i naszykować mleko i posypki :)
6. Zaczynam tworzyć precle
7.Pojedyńczo wrzucam na wrzątek (ok 30 sekund) i kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową.
8. Smaruję mlekiem roślinnym (może być też żółtko) i oprószam nasionami chia i czarnym sezamem.
9.Piekę w 220 stopniach przez około 30 min (az sie zarumienią)
Gotowe :D w masku jak kupne precelki (kruche) jeśli chcemy puszyste polecam dodać pszenną mąkę o niższym przemiale np 750 (wersja z glutenem) lub uniwersalna make bezglutenowa.
SMACZNEGO :D
*pół opakowania drożdży suchych to ok 13g świeżych (zaczyn robić w wodzie bez CUKRU z maka)
będą pasowały na słodko?
OdpowiedzUsuńszczerze to chyba nie XD znaczy smakują jak te z lajkonika więc moooże gdyby oblać czekoladą i pominąć słone składniki? : D zainspirowałaś/eś mnie :3
UsuńBardzo fajnie wyszły :))
OdpowiedzUsuńdziękuje : )
UsuńMniam z puszystym serkiem zjadłybyśmy po kilka sztuk :D
OdpowiedzUsuńzjadłam z twarożkiem XD
UsuńKolor wymiata! :D
OdpowiedzUsuńkocham zielone :3
Usuń^________^ jakie cuuuudaśne! a ta posypka wymiata, kocham ją, tylko ostanio nigdzie nie mogę jej dorwać, nawet w Rossmanie :( Jest coś co bardziej kocham od cukru... sól :D
OdpowiedzUsuńja ją kupuję w takim sklepie niedaleko mnie " niezłe ziółko" XD
UsuńMuszą być bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBrzydki Ptak Blog
lubię ulepszać wszystko zeby bylo chociaż troszkę zdrowsze :D
UsuńKolor mają obłędny i do tego świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku! :-)
OdpowiedzUsuńszpinak zawsze i wszedzie pasuje :D
UsuńHmmm, nie jestem pewna czy by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńmój tata też się krzywił puki nie spróbował :D
UsuńWygląd... ciekawy.
OdpowiedzUsuńPrecle to ja uwielbiam, a nawet bardziej niż obwarzanki. A co do szpinaku - musi być przyprawiony.
szpinak zawsze mozna pominac :3 tutaj chodzilo glownie o kolor XD
UsuńWyglądają cudnie! Poproszę paczuszkę tych szrekóww :3
OdpowiedzUsuńhttp://worshipingmornings.blogspot.com/
szkoda że u mnie na poczcie jest wielki napis zeby nie wysylac jedzenia XD
UsuńChwila, chwila.. A gdzie Fiona? ją też już zdążyłaś zjeść?
OdpowiedzUsuńnie :) wystarczył precelek :D
UsuńWygląda świetnie :D mimo że to szpinak to sie chce zjeść
OdpowiedzUsuńKOCHAM SZPINAK :D dlatego go dodałam, ale bez niego też byłoby smaczne :3
UsuńKupuję drożdżaki i zabieram się za pieczenie. Łazi za mną coś w tym stylu :)
OdpowiedzUsuńMasz głowę do przepisów nie ma co :)
w taką pogodę to piekę z samego rana lub późnym wieczorem xD
Usuńwow :) są jak kupy shreka :D urzekające, chyba sobie takie zrobię :D
OdpowiedzUsuńto zaraz najbrzydsze i najsmaczniejsze precle jakie jadłam xD
UsuńOjejku! Ja uwielbiam szpinak więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńmiałam fazę że wszędzie go dodawałam :D
UsuńWyglądają jak nie z tej ziemi!
OdpowiedzUsuń