piątek, 28 sierpnia 2015

6. Shrekowe precle ze szpinakiem



Jak ja dawno nie jadłam słonych paluszków i precelków! Oczywiście w sklepach można kupić bezglutenowe, ale jak ja nienawidzę kupować gotowych wypieków :D
Mam imieniny więc postanowiłam sobie OSOLIĆ ten dzień. Jednak nie byłabym sobą gdybym zrobiła zwykłe precle :D te są zdrowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez tłuszczu, ale za to PYSZNE!

SKŁADNIKI: (wychodzą dwa precle dla Fiony i Shreka oraz jedno kółeczko dla osła xD)

  • 250g mąki (moze byc praktycznie każdy przemiał ale najzdrowiej to graham lub pełnoziarnista)
  • pół paczki drożdży suszonych *
  • łyżeczka soli (lub wiecej tata mowil ze moglyby byc bardziej slone)
  • dwie duże garści szpinaku
  • ok 80-120 ml wody
  • ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, posypka do kanapek, kmin rzymski, czosnek niedźwiedzi, kumin i pieprz)
ponad to 
  • łyżka sody 
  • woda do gotowania (prawie cały garnek)
  • mleko/jajko do wysmarowania + posypka np kozieradka/czarnuszka/chia/sezam/sól gruboziarnista albo SER (mój tata sobie zażyczył następnym razem) 
PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wsypuję mąkę i dodaje drożdże
2. Blender-uję szpinak z odrobiną wody (tak łatwiej) 
3.Wlewam to do mąki i pozostałą część wody mieszam z solą i również dodaję.
4. Zagniatam ciasto jeśli za rzadkie dodaję otręby, jeśli za kruche to trochę wody. 
5. Odkładam zbite ciasto na chwilę by zagotować wodę w garnku z sodą, wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, i naszykować mleko i posypki :)
6. Zaczynam tworzyć precle
7.Pojedyńczo wrzucam na wrzątek (ok 30 sekund) i kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową.
8. Smaruję mlekiem roślinnym (może być też żółtko) i oprószam nasionami chia i czarnym sezamem.
9.Piekę w 220 stopniach przez około 30 min (az sie zarumienią)

Gotowe :D  w masku jak kupne precelki (kruche) jeśli chcemy puszyste polecam dodać pszenną mąkę o niższym przemiale np 750 (wersja z glutenem) lub uniwersalna make bezglutenowa. 

SMACZNEGO :D

*pół opakowania drożdży suchych to ok 13g świeżych (zaczyn robić w wodzie bez CUKRU z maka) 

31 komentarzy:

  1. będą pasowały na słodko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze to chyba nie XD znaczy smakują jak te z lajkonika więc moooże gdyby oblać czekoladą i pominąć słone składniki? : D zainspirowałaś/eś mnie :3

      Usuń
  2. Mniam z puszystym serkiem zjadłybyśmy po kilka sztuk :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ^________^ jakie cuuuudaśne! a ta posypka wymiata, kocham ją, tylko ostanio nigdzie nie mogę jej dorwać, nawet w Rossmanie :( Jest coś co bardziej kocham od cukru... sól :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ją kupuję w takim sklepie niedaleko mnie " niezłe ziółko" XD

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. lubię ulepszać wszystko zeby bylo chociaż troszkę zdrowsze :D

      Usuń
  5. Kolor mają obłędny i do tego świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm, nie jestem pewna czy by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój tata też się krzywił puki nie spróbował :D

      Usuń
  7. Wygląd... ciekawy.
    Precle to ja uwielbiam, a nawet bardziej niż obwarzanki. A co do szpinaku - musi być przyprawiony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szpinak zawsze mozna pominac :3 tutaj chodzilo glownie o kolor XD

      Usuń
  8. Wyglądają cudnie! Poproszę paczuszkę tych szrekóww :3

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda że u mnie na poczcie jest wielki napis zeby nie wysylac jedzenia XD

      Usuń
  9. Chwila, chwila.. A gdzie Fiona? ją też już zdążyłaś zjeść?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie :D mimo że to szpinak to sie chce zjeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. KOCHAM SZPINAK :D dlatego go dodałam, ale bez niego też byłoby smaczne :3

      Usuń
  11. Kupuję drożdżaki i zabieram się za pieczenie. Łazi za mną coś w tym stylu :)
    Masz głowę do przepisów nie ma co :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w taką pogodę to piekę z samego rana lub późnym wieczorem xD

      Usuń
  12. wow :) są jak kupy shreka :D urzekające, chyba sobie takie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zaraz najbrzydsze i najsmaczniejsze precle jakie jadłam xD

      Usuń
  13. Ojejku! Ja uwielbiam szpinak więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają jak nie z tej ziemi!

    OdpowiedzUsuń