poniedziałek, 31 sierpnia 2015

7. Niby orzechowe ciasto - czyli sojowe ciasto bezglutenowe, bez tłuszczu, bez laktozy i cukru.



Ciasto powstało z myślą o dziadku który nie może jeść słodyczy. Miałam je wziąć jednak ciasto piekłam dzień wcześniej i niestety nie dotrwało :'D

Żałuję, że zrobiłam tak mało masy, ale to była wersja testowa.
Następnym razem zrobię więcej - podwoję składniki i upiekę w tortownicy.

Mojego tatę naprawdę ciężko przekonać do tofu, ale tego dnia udało mi się je przemycić w pulpecikach (które niedługo również dodam :D ) Na myśl o soi też się krzywił, ale kocha ciasto z fasoli dlatego się skusił.






SKŁADNIKI:

  • szklanka czarnej soi (po namoczeniu i ugotowaniu ok 225 g)
  • 200g serka (u mnie twaróg chudy bez laktozy dokładnie zmielony, ale moze byc naprawde wszystko (by łatwiej było zmielić soję i uzyskać rzadszą konsystencję
  • 4 jajka 
  • otręby/nasionka chia/płatki drożdżowe/ zarodki/komosa itd co tylko macie zdrowego w szafce :D 
  • 3 łyżki kakao odtłuszczonego lub karobu 
  • poł łyzeczki sody oczyszczonej
  • słodzik/stewia (u mnie domowy syrop ze stewii ale moze być również ksylitol/miód itd trzeba masy sprobowac 
*u mnie kawałki czekolady, następnym razem dodam morwę i wiśnie :D

*polewa orzechowa/czekoladowa najlepiej pasuje
*nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, płatki migdałów lub coś innego do posypania :D

PRZYGOTOWANIE:

1. Traktuję soję według instrukcji na opakowaniu (moczę całą noc, zmieniam wodę a rano gotuję) *wodę po gotowaniu też użyłam do puddingu chia :D
2.Wszystko zblenderowałam dodałam pokruszoną czekoladę 
3. Piec w 180 C do suchego patyczka : ) ok 40 min 
4. Na ostudzone wylać polewę i posypać dodatkami.
5. Zajadać : D
 






25 komentarzy:

  1. ojoj... jak cuuuudownie wygląda! Jak brownie *______* i jeszcze takie zdrowe! No nie powiem dziadziuś twój ma wspaniałą wnuczkę ^^ Choć twój tato ma okrutną córeczkę! Jak można było przemycić!? Ale spokojnie rozumiem... chciałaś mu coś zdrowego przemycić, a tofu jest pyszne genialne :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mamie przemycam owoce morza np krewetki bo sa mega zdrowe :D z nimi jak z dziećmi warzyw mało jedza to musze sprytnie je dokładac xD
      mój dziadek kiedys był cukiernikiem <3

      Usuń
    2. aj jednak kochana jesteś! tak ryzykujesz :D Dziadziuś cukiernikiem!? No to gratuluję! Odziedziczyłaś w pełni jego zdolności :)

      Usuń
    3. aj jednak kochana jesteś! tak ryzykujesz :D Dziadziuś cukiernikiem!? No to gratuluję! Odziedziczyłaś w pełni jego zdolności :)

      Usuń
  2. Nie dość, że zdrowo to jeszcze tak bosko i czekoladowo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha lubie ciasto fasolowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z tych składników musiało być przepyszne :) I z pewnością miało świetną strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z tych składników musiało być przepyszne :) I z pewnością miało świetną strukturę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie dość, że pysznie to jeszcze na dodatek bardzo zdrowo! :-) Twoja pomysłowość mnie zachwyca szczerze. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To takie ciasto bez tłuszczu, bez laktozy, bez cukru, bez ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na tak cudownie mokre, bosko *.*
    Ale dziadek ma dobrze z tobą, mimo że nic nie zostało :P

    OdpowiedzUsuń
  9. gdzie kupic czarna soje? czy wyjdzie z jasnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam na bio bazarze :) z jasnej tez chyba wyjdzie ale czarna ma inne wartosci odzywcze

      Usuń
  10. Wygląda na takie maximum czekoladowe :D My też do dziadka jakiś czas temu piekłyśmy specjalnie ciasto z fasoli i chyba nawet do dzisiaj nie wie z czego było, bo nie chciał uwierzyć jak mu wymieniłyśmy składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ty to masz pomysły na ciacha. Ja w ogóle pierwszy raz widzę takie produkty.. Co dopiero mówić o czarowaniu z nich cudów ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz jak nie mozna kupowac wielu "zwyklych" produktow to trzeba probowac i eksperymentować xD

      Usuń
    2. Jasna sprawa, ja z przyjemnością choć na nie popatrzę ;)

      Usuń
  12. Świetne rozwiązanie dla bezglutenowców :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł:). A można dodać czarnej fasoli zamiast czarnej soi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne :3 fasola poprostu ma inne wartości odżywcze soja jest bardziej dietetyczna xd ale można użyć fasoli z puszki tylko dobrze ja umyć z zalewy

      Usuń
    2. No jasne :3 fasola poprostu ma inne wartości odżywcze soja jest bardziej dietetyczna xd ale można użyć fasoli z puszki tylko dobrze ja umyć z zalewy

      Usuń