sobota, 21 listopada 2015

24. Mega zdrowe niby Tiramisu bez tłuszczu, mąki i cukru :)




Puszka fasoli już denerwowała mnie w szafce.. mama kupiła ją już dawno, żeby "była", ale gdy sięgam do szafki nie wiem czemu zawsze ona jest z wierzchu :D

Od jakiegoś czasu chodzi też za mną tiramisu (kocham kawę ! jednak odpychają mnie mocno nasączone alkoholem biszkopty) ach i ciągle myślałam o daktylach (niestety nie było moich ukochanych więc wykorzystałam daktyle firmy Bio Planet (też smaczne i wygodne bo bez pestek, te które zazwyczaj kupuje pestki mają :d)

Wszystko było okey, ale gdy weszłam do kuchni piekarnik był zajęty! (tata robił pieczeń która miała się piec kilka godzin!) Tak więc wykorzystałam Mikrofalówkę xD


Ciasto na niby biszkopt ( Z MIKROFALI :O)




  • puszka fasoli białej (ZALEWĘ PRZELEWAM DO INNEJ MISKI i robie z tego beze :P)
  • 1 łyżka kakao (max 2)
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub kawa zaparzona w małej ilości wody i wystudzona
  • dwa jajka
  • syrop z daktyli* lub inny słód (według uznania masa powinna być lekko za słodka, ponieważ później straci lekko na słodyczy)
  • łyżka błonnika (można pominąć)
  • 2 łyżki zmielonych płatków gryczanych**
  • 2 łyżki lnu mielonego**
  • 1-2 łyżki amarantusa **
  •  łyżka ostropestu**
  • trochę czarnego sezamu
  • odrobina mleka ryżowego (tyle by masa nie była zbyt rzadka, ale była płynna)
  • pół łyżeczki sody 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
*syrop robię gotując daktyle we wrzątku (w małej ilości) a następnie blender'uję - można też kupić gotowy syrop
w miejsce ** można po prostu dać mąkę :D

WYKONANIE: 
  1. wszystkie składniki z wyjątkiem kakao,proszku do pieczenia, jajek i sody mieszam.
  2. sprawdzam masę czy jest wystarczająco słodka następnie dodaję jajka, proszek i sodę.
  3. dzielę masę na dwie części i do jednej dodaję kakao.
  4. wlewam masę do żaroodpornego naczynia i wkładam do mikrofalówki (na ok 4 min - aż masa się zetnie)
  5. wyjmuję biszkopt i robię to samo z drugą częścią
Masa chia:
  • 3 łyżki chia
  • 300 g jogurtu gęstego (napewno nie zero - to ma być zdrowe ciasto :D)
  • słód (u mnie ksylitol)
  • 2 łyżki agaru lub żelatyny
  • troszkę wrzątku
  • ponad połowa szklanki mleka ryżowego lub krowiego (ok 150 g)
  • esencja waniliowa
WYKONANIE:

1. wszystkie składniki oprócz wrzątku i agaru mieszam
2. wkładam do lodówki na min 2 godziny
3. po tym czasie zalewam wrzątkiem agar
4. przestudzony i rozpuszczony agar wlewam do masy

KREM Daktylowy:
  • garść daktyli
  • 250 g sera twarogowego (mielonego)
  • odrobina wody lub mleka
WYKONANIE: 
1. daktyle kroję na małe kawałki dodaję wody lekko podgotowuję
2. dodaję twaróg i blenderuję
DODATKOWO:
  • kakao/kawa do posypania
  • kilka daktyli
WYKONANIE (ciasto):
  1. biszkopt ciemny zalewam masą wkładam do lodówki
  2. gdy masa lekko stężeje (po kilku minutach) wciskam biszkopt jasny
  3. następnie przykrywam kremem daktylowym
  4. posypuję kakao (można kawą) i poukładałam daktyle

    Kuchnia wegetariańska i wegańska

21 komentarzy:

  1. Ciekawe I na pewno pyszne!! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje pomysły nie mają sobie równych, naprawdę. Chociaż za klasycznym tiramisu średnio przepadam, to taką wersją bym nie pogardziła! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez srednio przepadam za tiramisu - zawsze zjadalam górę posypana kawą a biszkopt nasaczony alkoholem zostawal :x

      Usuń
  3. No nie, nigdy bym na taki pomysł nie wpadła :D Tiramisu kocham, to jeden z moich ukochanych deserów <3 Odaaawaj :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten pomysł jest genialny, świetna zamiana klasyki i w ogóle ciacha z fasoli są pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Co prawda kawy nie lubimy ale Twoje ciacho jest tak ciekawie zrobione, że normalnie od razu mamy ochotę je zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze moze byc kakao :D ja w tiramisu nie lubie alkoholu :o

      Usuń
    2. Alkohol... to jest drugie zło :P

      Usuń
  6. przykro mi to mówić, ale robiłam z fasoli... i myślałam, że zejdę. Bardziej to ciacho smakowało jak pasztet. Nie wiem dlaczego. Ale Twoje tiramisu wygląda znacznie!!! lepiej i smaczniej, może faktycznie nie powinnam tam skreślać tej fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moze jakis przepis zly? :C mi nigdy zle nie wyszlo a robilam pierwszy raz chyba z 5 lat temu :D od tego czasu juz chyba na wszystkie sposoby je robilam :3

      Usuń
    2. może faktycznie, spróbuję dać mu ostatnią szansę :) Dzięki Tobie, zobaczymy :*

      Usuń
  7. Ciekawią mnie te ciasta z fasoli, ale sama chyba nigdy się nie odważę zrobić. Pomysłowa z Ciebie babka :D Smacznie to wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odważ się :D moj wybredny tata ktory nie lubi udziwnien bardzo lubi slodycze z fasoli ! :3

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy przepis! Tiramisu z fasolą, pierwszy raz czytałam taki przepis! Na zdjęciach wygląda bardzo smakowicie!
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie na bloga:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  9. Czemu tak kłamiesz że przytyłaś, że jesz, że zdrowiejesz a potem dodajesz filmik na którym aż przykro patrzeć jak jesteś wychudzona i chora? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak myślałam że nie doczekam się odpowiedzi ;)
      ale zawsze warto spróbować.

      Usuń
  10. Wygląda niesamowicie :) Nigdy nie pomyślałabym o wykorzystaniu mikrofalówki! Myślisz, że mogłabym zastąpić twaróg tofu? Cholerna laktoza x.x

    OdpowiedzUsuń